Vooraf

Na twee jaar voorbereiding heeft in december 2008 de première plaatsgevonden van de musical A Christmas Prayer. Dit ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van Gospelkoor Vocation. Deze schitterende musical is met veel gevoel neergezet door Gospelkoor Vocation en wordt nog steeds uitgevoerd in diverse plaatsen in Nederland.


Voorbereidingen

Via een repertoiredag voor dirigenten van de KCZB werd onze dirigent Ton Schimmel op A Christmas Prayer geattendeerd. De musical werd al snel gekoppeld aan het vieren van het 20-jarig jubileum. Er werd vervolgens contact gelegd met twee oude bekenden: Hedwig Boland en Frans de Berg.

Regisseuse Hedwig Boland kreeg het idee om de musical niet geheel live te spelen, maar gebruik te maken van filmscènes. Over en over de regisseur van die filmscènes hoefde ze niet lang na te denken: haar zoon Jelle Kuijpers was hier uitermate geschikt voor.

De bekende Nederlandse componist/arrangeur Frans de Berg maakte speciaal voor deze Nederlandse première alle orkestarrangementen. Voor de première is gekozen voor een 9-man sterke live band, die tevens de orkesttracks heeft ingespeeld die we bij de volgende uitvoeringen van de musical kunnen gebruiken.


Het verhaal

De originele versie van A Christmas Prayer is nogal Amerikaans. Een koorlid heeft het eerst integraal vertaald en Hedwig heeft het vervolgens voor de herkenbaarheid aangepast en herschreven voor de Nederlandse situatie. De kern van het verhaal blijft, maar het tijdsverloop is langer gemaakt omdat de veranderingsprocessen in het verhaal tijd nodig hebben.

Er zijn twee verhaallijnen die naast elkaar spelen, op verschillende locaties en gedurende een half jaar.
Het is hartje zomer als het gospelkoor met Jenny, haar broer Thomas en haar vader beginnen aan de eerste repetitie van een kerstmusical. Ze belt haar broer Patrick op om te vragen of hij komt kijken naar de première met kerst. Ze vraagt hem hiermee eigenlijk om na jarenlange afwezigheid weer naar huis te komen.
De weg die Patrick aflegt verloopt niet zonder problemen en laat ons zien dat dingen niet altijd zijn zoals ze lijken te zijn. Patrick ontmoet gedurende de maanden die verstrijken mensen die hem een spiegel voorhouden. Hij ontdekt dat iets niet zomaar gebeurt en dat Kerst aan iedereen de mogelijkheid biedt om opnieuw te beginnen.

Reacties

Enkele reacties van bezoekers van de musical.

    "Poeh hee, wat moet je daar nu van zeggen. Wat een mooie boodschap!"

    "Ook onze ogen bleven niet droog en de aandacht werd continue gevraagd. Op de momenten dat het even stil was, was het ook even stil. Echt stil!"

    "Ik vond het ook heel goed verbeeld, dat de jongeman "de weg kwijt" was en niet wist hoe hij verder moest of waar hij hulp kon krijgen. Ik werd er emotioneel van."

    "Mam, ik vind die filmpjes zo spannend komen er nog meer?"

    "Jullie hebben mensen (dat weten we uit betrouwbare bron) aan het denken gezet over de ware aard van kerstfeest! Jullie hebben een weg gewezen naar Jezus!"

Na de première hebben we de musical A Christmas Prayer inmiddels al een aantal malen mogen spelen en hopelijk mogen we het verhaal van Kerst nog vele malen vertellen!